Chuyện VN đã lây qua nước Mỹ(về vụ mua săm thiết bị y tế) :Sau một cái “Tweet” gửi TT Trump người đàn ông nầy đã kiếm được 69 triệu $ US Dollars từ New York cho máy thở (dành cho người bị nhiễm và đang chữa trị Covid-19(Vũ Hán)

SAU MỘT TWEET GỬI TỔNG THỐNG TRUMP, NGƯỜI ĐÀN ÔNG NÀY ĐÃ KIẾM ĐƯỢC 69 TRIỆU ĐÔ LA TỪ NEW YORK CHO MÁY THỞ

By Rosalind Adams and Ken Bensinger
Posted on April 29, 2020, at 5:52 p.m. ET

Vào ngày 27 tháng 3, khi các phòng cấp cứu ở New York và trên cả nước bắt đầu tràn ngập bệnh nhân coronavirus đang khó thở, Tổng thống Donald Trump đã đăng lên Twitter để kêu gọi Ford và General Motors “BẮT ĐẦU CHẾ TẠO VENTILATORS, NGAY BÂY GIỜ!”

Một trong hàng ngàn câu trả lời mà tweet thu hút đã tạo ra một giai điệu khẩn cấp không kém: “Chúng tôi có thể cung cấp ICU Ventilators, ‘invasive’ và ‘noninvasive’. Có người gọi tôi là URGENT.”

Tác giả của nó là Yaron Oren-Pines, một kỹ sư điện ở Thung lũng Silicon. Một chuyên gia về công nghệ điện thoại di động, ông hiện chỉ có 75 người theo dõi trên Twitter và không có kinh nghiệm rõ ràng về hợp đồng của chính phủ hoặc các thiết bị y tế.

Nhưng ba ngày sau, tiểu bang New York đã trả cho Oren-Pines 69,1 triệu đô la. Khoản thanh toán là cho 1.450 máy thở – với mức giá đáng kinh ngạc là 47,656. USD mỗi máy thở, ít nhất là gấp ba lần giá bán lẻ tiêu chuẩn của các mẫu máy cao cấp.

Không một máy thở nào được gởi đến.

Một quan chức nhà nước, phát biểu trên lý lịch vì ông không được ủy quyền để thảo luận công khai các điều khoản của thỏa thuận, cho biết New York đã ký hợp đồng với Oren-Pines theo khuyến nghị trực tiếp của lực lượng đặc nhiệm coronavirus của Nhà Trắng.

Gần một tháng sau, New York đã chấm dứt hợp đồng và hiện tại tiểu bang đang cố gắng thu hồi tất cả số tiền mà họ đã trả cho kỹ sư điện ở Thung lũng Silicon. Các quan chức từ chối cho biết nhà nước đã có thể thu hồi lại bao nhiêu. Heather Groll, người phát ngôn của Văn phòng Dịch vụ Tổng hợp New York, một phần trong nỗ lực liên ngành để giúp New York có được nguồn cung cấp.

Tiếp cận qua điện thoại, Oren-Pines nói rằng “cả tôi và công ty của tôi đều không đưa ra bất kỳ bình luận nào về việc này,” và sau đó gác máy. Anh không trả lời tin nhắn văn bản tiếp theo.

Số tiền ông nhận được vào ngày 30 tháng 3 là khoản thanh toán lớn nhất được Sở Y tế New York thực hiện theo lệnh điều hành của Thống đốc Andrew Cuomo vào tháng trước nhằm hợp lý hóa quy trình mua sắm để thiết bị y tế quan trọng có thể đến bệnh viện nhanh chóng, khả thi.

Tình cờ sự nhấn mạnh mức độ sợ hãi của các bệnh viện tràn ngập đã thúc đẩy các chính trị gia trên khắp đất nước – và đặc biệt là ở New York – chuyển sang các nhà cung cấp chưa được kiểm chứng và đôi khi không đủ tiêu chuẩn.

“Chúng tôi không có lựa chọn nào khác ngoài việc lật ngược mọi tảng đá để tìm máy thở và các thiết bị cần thiết khác,” Rich Azzopardi, một cố vấn cấp cao của Cuomo, đề cập đến việc tìm thiết bị y tế quan trọng khi đại dịch vượt qua New York.

“Các tiểu bang đã buộc phải tự bảo vệ mình để mua đồ cứu sinh để chống lại đại dịch toàn cầu và với tất cả các mô hình cho thấy sự lây lan nghiêm trọng hơn của loại virus này với nhiều trường hợp nhập viện và tử vong nhiều hơn”, Azzopardi nói, Ông nói thêm rằng tiểu bang đã có thể đáp ứng hầu hết các nhu cầu của mình và hiện đang đánh giá lại một số hợp đồng và hủy bỏ các hợp đồng khác, trong khi tiếp tục với các hợp đồng khác khi họ cố gắng xây dựng các kho dự trữ để giúp chuẩn bị cho New York cho bất kỳ trường hợp khẩn cấp nào trong tương lai.

Giống như hầu hết các tiểu bang, các quy tắc mua sắm tại New York thường cấm thanh toán cho hàng hóa hoặc dịch vụ cho đến khi đơn hàng được thực hiện. Nhưng Cuomo đã đình chỉ các quy tắc này vào tháng trước để đáp ứng nhu cầu cấp thiết cho máy thở, mặt nạ N95, áo choàng và các thiết bị bảo vệ cá nhân khác. Một nhóm gồm 25 thành viên hiện làm việc ngoài giờ cho các nhà cung cấp tiềm năng. Trong một số trường hợp, nó đã bắt đầu trả tiền cho các đơn đặt hàng trước khi chúng được thực hiện.

Từ ngày 19 tháng 3 đến 27 tháng 4, Bộ Y tế đã cắt 77 tờ séc từ 1 triệu đô la trở lên đối với vật tư y tế, với tổng số gần 735 triệu đô la, hồ sơ nhà nước cho thấy. Một số người nhận được thành lập các nhà cung cấp dịch vụ chăm sóc sức khỏe, chẳng hạn như Henry Schein, một nhà phân phối lớn, giao dịch công khai với doanh thu hàng năm 10 tỷ đô la và lịch sử hợp đồng lâu dài cho tiểu bang New York.

Nhưng phần lớn các khoản thanh toán được thực hiện cho một tổ hợp các công ty chiết trung, nhiều người có ít hoặc không có kinh nghiệm rõ ràng về y học: thời trang cao cấp và các nhãn hiệu may mặc khác; Nhập khẩu quặng sắt và công cụ Trung Quốc; một công ty bán các sản phẩm tẩy lông và nếp nhăn; một số công ty đầu tư và đầu tư tư nhân; và thậm chí là Quỹ phát triển Qatar, chi nhánh viện trợ nước ngoài của quốc gia vùng vịnh Ba Tư giàu dầu mỏ.

Thành phố New York, trong khi đó, đã vội vã trong tháng qua để đặt mua 214,7 triệu thiết bị bảo vệ cá nhân, bao gồm mặt nạ N95, găng tay và khiên che mặt. Cho đến nay chỉ có 8% – hoặc chỉ 17 triệu – trong số những mặt hàng đó đã đến.

Nhưng chính chính quyền bang Albany đã tỏ ra quyết liệt nhất trong các vụ mua lại khi họ đấu tranh để đối phó với COVID-19.

“Tôi cần 30.000 máy thở,” ông Cuomo nói trong một cuộc họp báo vào ngày 24 tháng 3. “Làm thế nào bạn có thể có người New York có thể chết vì họ có thể có được một máy thở?”

Ba ngày sau, tiểu bang đã ban hành khoản thanh toán thứ hai trong tổng số gần 116 triệu đô la cho một công ty nhỏ ở Brooklyn có tên là Dome International, cho thuê máy thở và các thiết bị hô hấp khác cho bệnh viện và viện dưỡng lão. Công ty, không có trang web, không có hồ sơ hợp đồng trước với New York hoặc với chính phủ liên bang.

Thỏa thuận này dành cho 5.700 máy thở, theo báo cáo của Albany Times-Union, nhưng các thiết bị không bao giờ được giao. Một cuộc gọi đến đồng chủ sở hữu “Dome International’s,” David Chait, đã không được trả lời.

Nhưng hợp đồng với Oren-Pines nổi bật ngay cả trong số rất nhiều nhà cung cấp đã ký thỏa thuận với bang New York trong tháng qua.

Nó không rõ ràng là làm thế nào ông chú ý đến lực lượng đặc nhiệm coronavirus của Nhà Trắng, được thành lập vào cuối tháng 1 và có các cuộc họp báo hàng ngày do Tổng thống Trump dẫn đầu. Lực lượng đặc nhiệm cũng thường xuyên nói về tình trạng của đại dịch, bao gồm sự sẵn có của máy thở, mặt nạ N95, áo choàng và các vật tư y tế rất cần thiết khác trên khắp đất nước.

“Người được đội đặc nhiệm coronavirus của Nhà Trắng giới thiệu cho chúng tôi bởi vì họ cũng đang làm việc với anh ta,” ông nói. “Tôi nghĩ rằng tất cả mọi người đang thực sự cố gắng giúp đỡ lẫn nhau để có được nguồn cung cấp.” Quan chức New York nói thêm rằng ông không biết liệu Oren-Pines có hợp đồng liên bang hay không; cơ sở dữ liệu liên bang cho thấy không có hồ sơ của bất kỳ giao dịch như vậy.

Người phát ngôn của Nhà Trắng đã gửi yêu cầu bình luận tới văn phòng của Phó Tổng thống Mike Pence, người chủ trì lực lượng đặc nhiệm. Người phát ngôn của Pence đã chuyển câu hỏi đến FEMA. Người phát ngôn của FEMA cho biết họ không thể thay mặt Nhà Trắng và họ không chia sẻ thông tin về các nhà cung cấp tiềm năng.

Sau khi bài báo này được phát hành, người phát ngôn của Pence, Katie Miller, đã nói trong một tuyên bố rằng “Lực lượng đặc nhiệm coronavirus của Nhà Trắng không bao giờ được thông báo về hợp đồng này và hoàn toàn không liên quan đến nó.”

Một người nhập cư Israel tốt nghiệp Đại học Maryland, Oren-Pines đã sống ở Thung lũng Silicon từ giữa những năm 1990, hồ sơ công khai cho thấy, và được đặt tên trên ít nhất 18 bằng sáng chế khác nhau. Ông đã đảm nhận nhiều công việc trong lĩnh vực công nghệ, bao gồm cả thời gian gần đây với Google và vài năm tại Crocus Technology, một công ty được hỗ trợ liên doanh chuyên về bộ nhớ máy tính từ tính, theo hồ sơ LinkedIn và các cuộc phỏng vấn với các đồng nghiệp cũ.

Mike Ritter, người giám sát Oren-Pines tại Google, nói rằng trước khi xảy ra đại dịch, họ đã lên kế hoạch gặp nhau ở Napa trong tuần này, nhưng những kế hoạch đó đã bị hủy bỏ và cả hai đã không nói chuyện trong nhiều tuần. Ritter nói rằng anh ta không biết về hợp đồng cho máy thở nhưng nói rằng anh ta biết rằng Oren-Pines có liên hệ với nhà cung cấp ở châu Á.

“Anh ấy luôn luôn là một người đi. Bất cứ khi nào có cơ hội, anh ấy luôn ở ngoài đó để cố gắng giúp đỡ và kiếm tiền,” Ritter nói.

Vào năm 2013, Oren-Pines đồng sáng lập Legasus Networks, một công ty giải pháp mạng, trong Vùng Vịnh. Doug Lee, người được liệt kê trong hồ sơ đăng ký với tư cách là giám đốc điều hành của công ty, cho biết ông không biết gì về bất kỳ giao dịch nào liên quan đến máy thở. Theo Thảo Trần, một trong những người sáng lập khác, Legasus Networks, “không liên quan gì đến y tế hay máy thở “và công ty đã không hoạt động. “Hiện tại chúng tôi không có sản phẩm nào.”

Hồ sơ LinkedIn của Oren-Pines cho biết ông là người sáng lập và chủ sở hữu của một công ty có tên InCommon, được mô tả là một công ty tư vấn và ký hợp đồng cho ngành công nghiệp điện thoại di động. Không có danh sách cho InCommon có thể được tìm thấy trong đăng ký nhà nước.

Một đánh giá trên phương tiện truyền thông xã hội của Oren-Pines cho thấy ông đã tweet về Trump từ năm 2011 và là tiếng nói ủng hộ kể từ ít nhất là tháng 12 năm 2015 khi ông rao lên, trên trang web, để đưa ra một dấu hiệu “Trump cho Tổng thống” trên bãi cỏ trước mặt nhà của anh ấy.

Kể từ cuối tháng 1, Oren-Pines đã đăng một số tweet liên quan đến coronavirus, bao gồm một trong ngày 20 tháng 3 niêm yết hiệu suất chỉ số chứng khoán ở các quốc gia khác nhau, cho thấy chỉ có Trung Quốc kiếm được một khoản nhỏ và mô tả ý tưởng rằng Trung Quốc có thể được hưởng lợi từ đại dịch như một “thuyết âm mưu.”

Một tuần sau, anh đã tweet để đáp lại lời kêu gọi của tổng thống về máy thở.

Một tweet được đăng chưa đầy một giờ sau khi chú thích của Oren-Pines, về máy thở cung cấp một manh mối khả dĩ cho kế hoạch của anh ta. Dòng tweet được lấy từ một tài khoản thuộc về doanh nhân người Israel Segev Binyamin, người có ba người theo dõi Twitter bao gồm Oren-Pines. Đề nghị cung cấp máy thở cho Bộ trưởng Quốc phòng Israel, Binyamin viết, “Tôi sở hữu một công ty Trung Quốc và có khả năng vận chuyển 1.400 máy.” Điều đó xảy ra gần như là số lượng chính xác của máy thở Oren-Pines ký hợp đồng với tiểu bang New York để bán.

Tiếp cận với BuzzFeed News, Binyamin, người có tài khoản cũng theo dõi Oren-Pines, liên tục nói rằng “tôi sẽ không bình luận” trước khi gác máy.

Oren-Pines, với giá thầu 47,600. đô la cho mỗi máy thở, là một trong số đó. Để so sánh, Bộ Y tế và Dịch vụ Nhân sinh (Department of Health and Human Services) đã trả 15.000 đô la cho mỗi máy thở hàng đầu sản xuất bởi Philips – và Quốc hội hiện đang điều tra xem giá đó có quá cao hay không.

Azzopardi cho biết, “chúng tôi đã chọn các hợp đồng dựa trên giá trị tốt nhất trong các điều kiện thị trường thay đổi theo nghĩa đen mỗi ngày.”

Một thỏa thuận riêng cho 750 máy thở ở New York, kể từ khi bị hủy, có giá trị ở mức thậm chí còn cao hơn 74,666 đô la. Tiểu bang cuối cùng đã có thể thu hồi 56 triệu đô la mà họ đã trả cho một công ty có tên Trinity Partners LLC.

Groll, người phát ngôn của Văn phòng Dịch vụ Tổng hợp New York, đã không trả lời một loạt các câu hỏi chi tiết về giao dịch với Oren-Pines ngoài việc nói rằng nó đã bị “chấm dứt” và “một phần lớn số tiền đã được trả lại cho tiểu bang.”

CẬP NHẬT

Ngày 30 tháng 4 năm 2020, 12:14:34 sáng GMT
Bài viết này đã được cập nhật để bao gồm bình luận từ người phát ngôn của Phó Tổng thống Mike Pence được cung cấp sau khi ấn hành.

ĐIỀU CHỈNH

Ngày 30 tháng 4 năm 2020, 10:34:38 chiều GMT
Một phiên bản trước của bài viết này đã báo cáo không chính xác rằng : “Premier Orthopedic Solutions of Tampa” đã nhận được các khoản thanh toán từ New York. Trên thực tế, công ty đó không có mối quan hệ hợp đồng với tiểu bang. Các quan chức tiểu bang New York đã không ngay lập tức cung cấp làm rõ về công ty có tên đó đã được trả tiền.

After One Tweet To President Trump, This Man Got $69 Million From New York For Ventilators

The Silicon Valley engineer, who had no background in medical supplies but was recommended by the White House, never delivered the ventilators.

By Rosalind Adams and Ken BensingerPosted on April 29, 2020, at 5:52 p.m. ET

We may all be at home, but that hasn’t stopped our reporters from breaking exclusive stories like this one. To help keep this news free, become a member and sign up for our newsletter, Outbreak Today.


On March 27, as emergency rooms in New York and across the country began filling with coronavirus patients struggling to breathe, President Donald Trump posted on Twitter to urge Ford and General Motors to “START MAKING VENTILATORS, NOW!”

One of the thousands of replies that the tweet attracted struck an equally urgent tone: “We can supply ICU Ventilators, invasive and noninvasive. Have someone call me URGENT.”

Its author was Yaron Oren-Pines, an electrical engineer in Silicon Valley. A specialist in mobile phone technology, he currently has just 75 followers on Twitter and no apparent experience in government contracting or medical devices.

But three days later, New York state paid Oren-Pines $69.1 million. The payment was for 1,450 ventilators — at an astonishing $47,656 per ventilator, at least triple the standard retail price of high-end models.

Not a single ventilator ever arrived.

A state official, speaking on background because he was not authorized to publicly discuss the terms of the deal, said New York entered into the contract with Oren-Pines at the direct recommendation of the White House coronavirus task force.

Nearly a month later, New York has terminated the contract, and the state is now trying to recover all of the money it paid the Silicon Valley electrical engineer. Officials refused to say how much the state had been able to claw back. “We are in discussions on a few remaining issues,” said Heather Groll, a spokesperson for the New York Office of General Services, part of the interagency effort to help New York get supplies.

Reached by telephone, Oren-Pines said “neither me nor my company is providing any comment on this,” and then hung up. He did not respond to subsequent text messages.

The money he received on March 30 was the largest single payment made by the New York Department of Health under an executive order issued by Gov. Andrew Cuomo last month that aimed to streamline the procurement process so that critical medical equipment could reach hospitals as quickly as possible.

The episode underscores the extent to which the fear of overrun hospitals prompted politicians around the country — and particularly in New York — to turn to untested and at times unqualified vendors.

“We had no choice but to overturn every rock to find ventilators and other needed equipment,” said Rich Azzopardi, a senior adviser to Cuomo, referring to the state’s scramble to find critical medical equipment as the pandemic overtook New York.

“States were forced to fend for themselves to purchase lifesaving supplies to combat a global pandemic and with all modeling showing a more severe spread of this virus with more hospitalizations and more fatalities,” Azzopardi said. He added that the state has since been able to meet most of its needs and is now reevaluating some contracts and canceling others, while going through with other contracts as it tries to build up stockpiles to help prepare New York for any future emergencies.
Mark Lennihan / AP

A ventilator is displayed during a March 24 news conference at the New York City Emergency Management Warehouse, where 400 ventilators have arrived and will be distributed.

Like most states, New York’s procurement rules typically prohibit payments for goods or services until after an order has been fulfilled. But Cuomo suspended those rules last month to meet the urgent need for ventilators, N95 masks, gowns, and other personal protective equipment. A 25-member team now works overtime to vet potential vendors. In some cases, it has begun paying for orders before they are fulfilled.

Between March 19 and April 27, the Health Department cut 77 checks for $1 million or more for medical supplies, for a total of nearly $735 million, state records show. Some of the recipients are established health care suppliers, such as Henry Schein, a huge, publicly traded distributor with $10 billion in annual revenue and a long history of contracting for New York state.

But the overwhelming majority of the payments were made to an eclectic mix of firms, many with little or no apparent experience in medicine: upscale fashion and other apparel brands; Chinese iron ore and tool importers; a company that sells hair and wrinkle removal products; a number of private equity and investment firms; and even the Qatar Fund for Development, the state-run foreign aid arm of the petroleum-rich Persian Gulf nation.


If you’re someone who is seeing the impact of the coronavirus firsthand, we’d like to hear from you. Reach out to us via one of our tip line channels.


Other states and government agencies also scrambled to strike deals for needed supplies. The California Department of Transportation agreed to pay $12.74 apiece for N95 masks that typically retail for as little as $1.25, while the Federal Emergency Management Agency signed a purchase order for 2 million respirator masks at $7.25 apiece — more than 10 times the price it’s paying to buy them directly from 3M — only to cancel after the vendor said it couldn’t deliver.

New York City, meanwhile, rushed over the past month to order 214.7 million pieces of personal protective equipment, including N95 masks, gloves, and face shields. So far only 8% — or just 17 million — of those items have arrived.

But it was the state government in Albany that proved most aggressive in its acquisitions as it struggled to deal with COVID-19.

“I need 30,000 ventilators,” Cuomo said in a press briefing on March 24. “How can you have New Yorkers possibly dying because they can’t get a ventilator?”

Three days later, the state issued the second of two payments totalling almost $116 million to a small Brooklyn company called Dome International that rents ventilators and other respiratory devices to hospitals and nursing homes. The company, which has no website, has no record of prior contracting with New York or with the federal government.

The deal was for 5,700 ventilators, according to a report by the Albany Times-Union, but the devices were never delivered. A call to Dome International’s co-owner, David Chait, was not returned.

But the contract with Oren-Pines stands out even among the motley array of vendors that struck deals with New York state over the past month.

It’s unclear how he came to the attention of the White House coronavirus task force, which was established in late January and has featured daily press briefings led by President Trump. The task force also confers regularly on the state of the pandemic, including the availability of ventilators, N95 masks, gowns, and other much-needed medical supplies around the country.

“The guy was recommended to us by the White House coronavirus task force because they were doing business with him as well,” said the New York state official. “I think everyone was genuinely trying to help each other out and get supplies.” The New York official added that he was unaware of whether Oren-Pines got a federal contract; federal databases show no record of any such deals.

A spokesperson for the White House referred a request for comment to the office of Vice President Mike Pence, who chairs the task force. A spokesperson for Pence referred the query to FEMA. A spokesperson for FEMA said it could not speak on behalf of the White House and that it does not share information about potential suppliers.

After this article was published, a spokesperson for Pence, Katie Miller, said in a statement that “The White House Coronavirus Task Force was never informed of this contract and was not involved in it at all.”
Daniel Acker / Reuters

Vice President Pence walks past a group of completed ventilators as he tours a GE Healthcare manufacturing facility in Madison, Wisconsin, on April 21.

An Israeli immigrant who graduated from the University of Maryland, Oren-Pines has lived in Silicon Valley since the mid-1990s, public records show, and is named on at least 18 different patents. He has held a variety of jobs in the tech sector, including a recent stint with Google and several years at Crocus Technology, a venture-backed firm that specializes in magnetic computer memory, according to his LinkedIn profile and interviews with former colleagues.

Mike Ritter, who supervised Oren-Pines at Google, said that before the pandemic, they had made plans to meet up in Napa this week, but those plans were canceled and the two haven’t spoken in weeks. Ritter said he wasn’t aware of the contract for ventilators but said he knew that Oren-Pines had supplier contacts in Asia.

“He’s always a go-getter. Anytime there’s opportunity, he’s always been out there trying to help and make a buck,” said Ritter.

In 2013, Oren-Pines cofounded Legasus Networks, a networking solutions company, in the Bay Area. Doug Lee, who’s listed on registration documents as the company’s chief executive officer, said he had no knowledge of any transactions involving ventilators. According to Thao Tran, one of its other founders, Legasus “has nothing to do with medical or ventilators” and has not been active. “We don’t have any products right now.”

Oren-Pines’ LinkedIn profile indicates he is the founder and owner of a company called InCommon, described as a consulting and contracting firm for the mobile phone industry. No listing for InCommon could be found in state registries.

A review of Oren-Pines’ social media shows he has been tweeting at Trump since 2011 and been a vocal supporter since at least December 2015 when he offered, on the website, to put up a “Trump for President” lawn sign in front of his house.

Since late January, Oren-Pines has posted a handful of tweets related to the coronavirus, including one on March 20 listing stock index performance in different countries, showing that only China had made a small gain, and describing the idea that China might benefit from the pandemic as an “interesting conspiracy theory.”

A week later, he tweeted in response to the president’s call for ventilators.

A tweet posted less than an hour after Oren-Pines’ callout about the ventilators provides one possible clue to his plans. The tweet was from an account belonging to Israeli entrepreneur Segev Binyamin, whose three Twitter followers include Oren-Pines. Offering to supply ventilators to Israel’s defense minister, Binyamin wrote, “I own a Chinese company and have the ability to ship 1,400 machines.” That happens to be almost the exact number of ventilators Oren-Pines contracted with New York state to sell.

Reached by BuzzFeed News, Binyamin, whose account also follows Oren-Pines, repeatedly said “I’m not going to comment” before hanging up.

According to Azzopardi, the senior adviser to Gov. Cuomo, the team vetting New York’s coronavirus-related contracts includes officials from the state’s inspector general’s office and the MTA inspector general’s office. Barraged with entreaties from potential vendors, the officials primarily consider whether potential vendors could make good on their promises. Only about 10% of potential vendors have been approved.

Oren-Pines, with his bid of $47,600 per ventilator, was one of them. By comparison, the Department of Health and Human Services paid $15,000 apiece for top-of-the-line ventilators made by Philips —and Congress is currently investigating whether that price was too high.

“We selected our contracts based on the best value under market conditions that were literally changing every day,” said Azzopardi.

A separate deal for 750 ventilators in New York, since canceled, valued each at an even more remarkable $74,666. The state was eventually able to recover the $56 million it had paid to a firm called Trinity Partners LLC.

Groll, the spokesperson for the New York Office of General Services, did not answer a series of detailed questions about the transaction with Oren-Pines other than to say it had been “terminated” and that “a bulk of the money was returned to the state.”Apr 30, 2020, 12:14:34 AM GMT

Update: This article has been updated to include comment from a spokesperson for Vice President Mike Pence that was offered after publication.Apr 30, 2020, 10:34:38 PM GMT

Correction: An earlier version of this article incorrectly reported that Premier Orthopedic Solutions of Tampa had received payments from New York. In fact, that company has no contractual relationship with the state. New York state officials did not immediately provide clarification on which company by that name was paid.

Rosalind Adams

Rosalind Adams is an investigative reporter for BuzzFeed News and is based in New York.

Contact Rosalind Adams at rosalind.adams@buzzfeed.com.

Ken Bensinger

Ken Bensinger is an investigative reporter for BuzzFeed News and is based in Los Angeles. He is the author of “Red Card,” on the FIFA scandal. His DMs are open.

Contact Ken Bensinger at ken.bensinger@buzzfeed.com.

Để lại lời nhắn

Mời bạn điền thông tin vào ô dưới đây hoặc kích vào một biểu tượng để đăng nhập:

WordPress.com Logo

Bạn đang bình luận bằng tài khoản WordPress.com Đăng xuất /  Thay đổi )

Google photo

Bạn đang bình luận bằng tài khoản Google Đăng xuất /  Thay đổi )

Twitter picture

Bạn đang bình luận bằng tài khoản Twitter Đăng xuất /  Thay đổi )

Facebook photo

Bạn đang bình luận bằng tài khoản Facebook Đăng xuất /  Thay đổi )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.