Đại Xì Trum bị chỉ trích kỳ thị chủng tộc khi phát biểu về 4 nữ dân biểu da màu(gốc di dân)

Trump bị lên án vì phân biệt chủng tộc nữ dân biểu da màu

  • 15 tháng 7 2019

Nữ dân biểu Rashida Tlaib (giữa), phản ứng bằng cách gọi ông Trump là một tổng thống hoàn toàn thất bại và vô pháp luật với Alexandria Ocasio-Cortez (trái) và Ayanna Pressley (phải)

Tổng thống Mỹ Donald Trump đã bị buộc tội phân biệt chủng tộc sau khi đăng tweet tấn công các nữ dân biểu đảng Dân chủ.

Ông tuyên bố những người phụ nữ này “đến từ các quốc gia có chính phủ là một thảm họa hoàn toàn và toàn diện”, trước khi đề nghị họ “quay trở lại”.

Sau đó, ông nói Chủ tịch Hạ viện Nancy Pelosi “sẽ rất vui khi nhanh chóng bằng lòng cho họ có vé về nước miễn phí”.

Những dòng tweet này được đưa ra một tuần sau khi bà Pelosi đụng độ với “đội ngũ”, một nhóm gồm bốn phụ nữ Dân chủ cánh tả người da màu.

Trong số bốn nữ dân biểu, ba người – AAlexandria Ocasio-Cortez, Rashida Tlaib và Ayanna Pressley – sinh ra và lớn lên ở Mỹ, trong khi người thứ tư, Ilhan Omar, cdi dân qua Mỹ khi còn nhỏ.

Nữ dân biểu Ocasio-Cortez được sinh ra ở Bronx ở New York, cách bệnh viện Queens nơi ông Trump được sinh ra khoảng 12 dặm.

Ông Trump nói gì?

Trong một chủ đề gồm ba dòng tweet, ông Trump cáo buộc các nữ dân biểu đã “gay gắt” chỉ trích ông và nước Mỹ.

Ông viết: “Thật thú vị khi thấy các nữ dân biểu Dân chủ ‘tiến bộ’, những người đến từ các quốc gia có chính phủ là một thảm họa hoàn toàn và toàn diện, tồi tệ nhất, tham nhũng nhất và bất lực nhất ở bất cứ đâu trên thế giới (nếu họ thậm chí còn có một chính phủ đang hoạt động), bây giờ lớn tiếng nói với người dân Hoa Kỳ, quốc gia vĩ đại và hùng mạnh nhất trên trái đất, là chính phủ của chúng ta phải được điều hành như thế nào.”

“Tại sao họ không quay lại và giúp sửa chữa những quốc gia hoàn toàn bị phá vỡ và bị nhiễm tội phạm, nơi mà họ đến. Sau đó quay lại và cho chúng ta thấy những cải tổ đó được thực hiện như thế nào.’

“Những nơi này rất cần sự giúp đỡ của quý vị, quý vị không thể rời đi đủ nhanh. Tôi chắc chắn rằng Nancy Pelosi sẽ rất vui sẽ rất vui khi nhanh chóng bằng lòng cho quý vị có vé về nước miễn phí”.

Liệu ông Trump có bị luận tội?

Sang Mỹ năm nào thì không bị Trump đuổi về VN?

‘ICE phải chấm dứt ngay việc giam giữ vô nhân đạo’

Ông Trump không nói rõ tên vị dân biểu nào mà ông đang nói đến.

Tuy nhiên, từ việc nhắc đến bà Nancy Pelosi, người ta cho rằng ông đã đề cập đến các nữ dân biểu Ocasio-Cortez, Tlaib, Pressley và Omar.

Trong tuần qua, bà Pelosi đã đụng độ với dân biểu Ocasio-Cortez, người đã cáo buộc bà chỉ trích phụ nữ da màu vì những lời chỉ trích sau bất đồng giữa các thành viên đảng Dân chủ về dự luật an ninh biên giới.

Ông Trump bị cáo buộc là kỳ thị và tôn vinh chủ nghĩa dân tộc da trắng

Ông Trump không nói rõ tên vị dân biểu nào mà ông đang nói đến.

Tuy nhiên, từ việc nhắc đến bà Nancy Pelosi, người ta cho rằng ông đã đề cập đến các nữ dân biểu Ocasio-Cortez, Tlaib, Pressley và Omar.

Trong tuần qua, bà Pelosi đã đụng độ với dân biểu Ocasio-Cortez, người đã cáo buộc bà chỉ trích phụ nữ da màu vì những lời chỉ trích sau bất đồng giữa các thành viên đảng Dân chủ về dự luật an ninh biên giới.

Dư luận phản ứng ra sao?

Bà Nancy Pelosi, Chủ tịch Hạ viện, trích dẫn các tweet của ông Trump và mô tả chúng là “bài ngoại”.

“Khi @realDonaldTrump bảo bốn nữ dân biểu Mỹ quay trở lại đất nước của họ, ông ta tái khẳng định kế hoạch” Làm cho nước Mỹ vĩ đại trở lại” luôn luôn có nghĩa là làm cho nước Mỹ trắng trở lại,” bà nói.

“Sự đa dạng của chúng ta chính là sức mạnh và đoàn kết của chúng ta là uy quyền lực của chúng ta”, bà nói thêm.

Bà Tlaib, nữ dân biểu khu vực 13 của tiểu bang Michigan, đã tweet kêu gọi luận tội ông Trump.

“Muốn có một phản ứng trước sự thất bại hoàn toàn và vô pháp luật của một tổng thống? Chính ông ấy là khủng hoảng. Tư tưởng nguy hiểm của anh ta là khủng hoảng. Ông ta cần phải bị luận tội,” bà viết.

Nữ dân biểu Ocasio-Cortez đã tweet với ông Trump: “Ngoài việc không chấp nhận một nước Mỹ đã bầu chúng tôi, ông cũng không thể chấp nhận rằng chúng tôi cũng không sợ ông.”

Bà Omar nói với tổng thống rằng ông “khơi động chủ ghĩa dân tộc da trắng vì tức giận vì những người như chúng tôi đang phục vụ trong Quốc hội và đấu tranh chống lại chương trình nghị sự đầy thù hận của ông”.

Bà Omar cũng gọi ông là “tổng thống tồi tệ nhất, tham nhũng nhất và bất tài nhất mà chúng ta từng thấy”.

Còn nữ dân biểu Pressley chia sẻ một ảnh chụp màn hình tweet của ông Trump, thêm: “ĐÂY là sự phân biệt chủng tộc. CHÚNG TÔI là những gì biểu hiện cho sự dân chủ.”

Những ứng cử viên tổng thống đảng Dân chủ cũng lên án ông Trump. Thượng nghị sĩ Elizabeth Warren nói rằng “bình luận ác ý” là một “cuộc tấn công phân biệt chủng tộc và bài ngoại”. Beto O’Rourke nói: “Đây là phân biệt chủng tộc. Những nữ dân biểu này đều là người Mỹ y như ông.”

Bernie Sanders cũng cáo buộc ông Trump phân biệt chủng tộc.

Rất ít đảng viên Cộng hòa đưa ra bình luận ngay lập tức, mặc dù cây bút ủng hộ đảng Cộng hòa Meghan McCain – con gái của John McCain – nói: “Đây là phân biệt chủng tộc”.

“Ngay cả khi đó chỉ là nói riêng về nữ dân biểu Omar, nó vẫn là phân biệt chủng tộc. Chúng tôi không nói với mọi người rằng chúng tôi đã chào đón họ vào đất nước này để rồi bảo họ ‘quay trở lại’ “, Meghan McCain nói.

Một loạt các bình luận gia khác cũng tràn ngập mạng xã hội với những lời chỉ trích.

Phóng viên Nhà Trắng Brian J Karem weet với tổng thống: “Chào buổi sáng, phân biệt chủng tộc nhiều chứ?”Trong khi đó nhà bình luận chính trị Hoa Kỳ Josh Rogin nói:” Đây là một sự khủng khiếp, phân biệt chủng tộc, buồn, hạ cấp mới, ngay cả đối với Trump.”

Ông Trump không trả lời những lời chỉ trích.

Tuy nhiên, kể từ đó, ông tweet về những người di cư đang bị giam giữ tại các trung tâm giam giữ biên giới Hoa Kỳ, nói rằng: “Xin lỗi, không thể để họ vào nước ta.”

The Resolution Condemning Trump’s Racist Comments About Congresswomen

Twitter

From left, Democratic Reps. Rashida Tlaib of Michigan, Ilhan Omar of Minnesota, Ayanna Pressley of Massachusetts and Alexandria Ocasio-Cortez of New York respond to attacks by President Trump in a press conference on Monday. The House passed a resolution condemning his comments on Tuesday.J. Scott Applewhite/AP

Updated at 6:54 p.m. ET

The House passed a resolution condemning President Trump’s “racist comments” on Tuesday evening. The nonbinding resolution states that Trump’s remarks directed at members of Congress “have legitimized fear and hatred of new Americans and people of color.” 

It goes on to declare that “immigrants and their descendants have made America stronger”; that the House is committed to keeping America open to those lawfully seeking refuge and asylum from violence and oppression;” and that it “strongly condemns President Donald Trump’s racist comments that have legitimized and increased fear and hatred of new Americans and people of color.”

Amid Furor Over Racist Tweets, White House Announces Immigration Bill

POLITICS 

Amid Furor Over Racist Tweets, White House Announces Immigration Bill

The resolution is sponsored by Rep. Tom Malinowski, D-N.J., who is Polish-born. Some of the co-sponsors also were born abroad.

The resolution comes in response to Trump’s tweets, starting Sunday and continuing into the week, in which he said that a group of Democratic lawmakers, all women of color, should “go back” to countries of their ancestry and that they “hate” America.

Trump continued his broadsides against the four Tuesday, tweeting, “Why isn’t the House voting to rebuke the filthy and hate laced things they have said? Because they are the Radical Left, and the Democrats are afraid to take them on. Sad!”


The four Democrats are Reps. Alexandria Ocasio-Cortez of New York, Ilhan Omar of Minnesota, Ayanna Pressley of Massachusetts and Rashida Tlaib of Michigan. All but Omar were born in the United States. Omar is a naturalized citizen from Somalia.

Trump’s comments have been widely condemned by Democrats and a handful of Republican lawmakers. The vote on the resolution presented GOP lawmakers with the choice of going on the record against the president, who is popular within the party, or going along with his latest incendiary remarks. Four Republicans and one independent voted in favor of the resolution.

Read the full text below and see the document in its original form here


RESOLUTION

Condemning President Trump’s racist comments directed at Members of Congress.

Whereas the Founders conceived America as a haven of refuge for people fleeing from religious and political persecution, and Thomas Jefferson, Alexander Hamilton, and James Madison all emphasized that the Nation gained as it attracted new people in search of freedom and livelihood for their families;

Whereas the Declaration of Independence defined America as a covenant based on equality, the unalienable Rights of life, liberty and the pursuit of happiness, and government by the consent of the people;

Whereas Benjamin Franklin said at the Constitutional convention, “When foreigners after looking about for some other Country in which they can obtain more happiness, give a preference to ours, it is a proof of attachment which ought to excite our confidence and affection”;

Whereas President Franklin D. Roosevelt said, “Remember, remember always, that all of us, and you and I especially, are descended from immigrants and revolutionists”;

Whereas immigration of people from all over the Earth has defined every stage of American history and propelled our social, economic, political, scientific, cultural, artistic, and technological progress as a people, and all Americans, except for the descendants of Native people and enslaved African-Americans, are immigrants or descendants of immigrants;

With Latest Nativist Rhetoric, Trump Takes America Back To Where It Came From

ANALYSIS 

With Latest Nativist Rhetoric, Trump Takes America Back To Where It Came From

Whereas the commitment to immigration and asylum has been not a partisan cause but a powerful national value that has infused the work of many Presidents;

Whereas American patriotism is defined not by race or ethnicity but by devotion to the Constitutional ideals of equality, liberty, inclusion, and democracy and by service to our communities and struggle for the common good;

Whereas President John F. Kennedy, whose family came to the United States from Ireland, stated in his 1958 book “A Nation of Immigrants” that “The contribution of immigrants can be seen in every aspect of our national life. We see it in religion, in politics, in business, in the arts, in education, even in athletics and entertainment. There is no part of our nation that has not been touched by our immigrant background. Everywhere immigrants have enriched and strengthened the fabric of American life.”;

Whereas President Ronald Reagan in his last speech as President conveyed “An observation about a country which I love”; 

Whereas as President Reagan observed, the torch of Lady Liberty symbolizes our freedom and represents our heritage, the compact with our parents, our grandparents, and our ancestors, and it is the Statue of Liberty and its values that give us our great and special place in the world;

Whereas other countries may seek to compete with us, but in one vital area, as “a beacon of freedom and opportunity that draws the people of the world, no country on Earth comes close”;

Whereas it is the great life force of “each generation of new Americans that guarantees that America’s triumph shall continue unsurpassed” through the 21st century and beyond and is part of the “magical, intoxicating power of America”;

'Go Back Where You Came From': The Long Rhetorical Roots Of Trump's Racist Tweets

HISTORY 

Go Back Where You Came From’: The Long Rhetorical Roots Of Trump’s Racist Tweets

Whereas this is “one of the most important sources of America’s greatness: we lead the world because, unique among nations, we draw our people — our strength — from every country and every corner of the world, and by doing so we continuously renew and enrich our nation”;

Whereas “thanks to each wave of new arrivals to this land of opportunity, we’re a nation forever young, forever bursting with energy and new ideas, and always on the cutting edge”, always leading the world to the next frontier;

Whereas this openness is vital to our future as a Nation, and “if we ever closed the door to new Americans, our leadership in the world would soon be lost”; and

Whereas President Trump’s racist comments have legitimized fear and hatred of new Americans and people of color: Now, therefore, be it resolved, That the House of Representatives —

(1) believes that immigrants and their descendants have made America stronger, and that those who take the oath of citizenship are every bit as American as those whose families have lived in the United States for many generations;

(2) is committed to keeping America open to those lawfully seeking refuge and asylum from violence and oppression, and those who are willing to work hard to live the American Dream, no matter their race, ethnicity, faith, or country of origin; and

(3) condemns President Donald Trump’s racist comments that have legitimized and increased fear and hatred of new Americans and people of color by saying that our fellow Americans who are immigrants, and those who may look to the President like immigrants, should “go back” to other countries, by referring to immigrants and asylum seekers as “invaders,” and by saying that Members of Congress who are immigrants (or those of our colleagues who are wrongly assumed to be immigrants) do not belong in Congress or in the United States of America.


Để lại lời nhắn

Mời bạn điền thông tin vào ô dưới đây hoặc kích vào một biểu tượng để đăng nhập:

WordPress.com Logo

Bạn đang bình luận bằng tài khoản WordPress.com Đăng xuất /  Thay đổi )

Google photo

Bạn đang bình luận bằng tài khoản Google Đăng xuất /  Thay đổi )

Twitter picture

Bạn đang bình luận bằng tài khoản Twitter Đăng xuất /  Thay đổi )

Facebook photo

Bạn đang bình luận bằng tài khoản Facebook Đăng xuất /  Thay đổi )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.