Xứ(đế quốc giẫy chết )Mỹ không mua quan bán tước nhưng bán chổ học các trường danh giá cho con nhà giàu !!

StarTribune/AP/DCV

Minh tinh truyền hình và huấn luyện viên thể thao bị buộc tội hối lộ ở đại học

 March 12, 20

Alanna Durkin Richer & Collin Binkley

DCVOnline

Chính quyền liên bang Hoa Kỳ đã buộc tội nhiều huấn luyện viên thể thao đại học và những người khác trong một vụ càn quét nạn hối lộ để được nhận  vào đại học trước tòa án liên bang. Vụ âm mưu gian lận hối lộ công bố hôm thứ ba, 12 tháng 3 năm 2019, tố cáo nhiều huấn luyện viên thể thao tại các đại học gồm Stanford, Wake Forest, Georgetown, Đại học Nam California và và Đại học California tại Los Angeles.


Trong bức ảnh ngày 15 tháng 2 năm 2012 này, một sinh viên Đại học Stanford đi bộ trước Tháp Hoover trong khuôn viên Đại học Stanford ở Palo Alto, Calif. Nguồn: AP Photo / Paul Sakuma

BOSTON (AP) —  Các công tố viên liên bang nói, hôm thứ Ba, hai diễn viên Hollywood Felicity Huffman và Lori Loughlin đã bị buộc tội cùng với gần 50 người khác can dự vào những vụ hối lộ mà những cha mẹ giàu có mua chuộc huấn luyện viên thể thao ở đại học và người trong cuộc tại các trung tâm thi tuyển để đưa con cái họ vào một số trường học ưu tú nhất nước Mỹ.

Nhà chức trách gọi đó là vụ lừa đảo tuyển sinh đại học lớn nhất mà Bộ Tư pháp Hoa Kỳ từng truy tố.

Luật sư Andrew Lelling cho biết khi tuyên bố vụ hối lộ 25 triệu đô la buộc tội tất cả 50 người,

“Những cha mẹ này là cả một danh sách những người giàu có và được đặc quyền.”

Ít nhất có 9 huấn luyện viên thể thao và 33 cha mẹ trong số những người bị buộc tội trong cuộc điều tra, gọi là Chiến dịch Varsity Blues. Hàng chục người, kể cả Huffman, đã bị bắt vào giữa trưa.

Các công tố viên cho biết cha mẹ sinh viên đã trả tiền cho một người tư vấn tuyển sinh từ năm 2011 đến tháng trước để hối lộ các huấn luyện viên thể thao và quản trị viên để con cái họ được coi là các lực sĩ được tuyển chọn, để thay đổi điểm thi và để những người khác học giùm các lớp học trực tuyến để tăng cơ hội cho con cái họ được nhận vào đại học.

Nhà chức trách cho biết, những cha mẹ đó đã trả từ khoảng 200.000 đô la đến 6,5 triệu đô la để “mua” cho con cái họ tờ giấy được nhận nhập học. Ông Lelling nói,

“Cứ mỗi sinh viên được nhận học nhờ gian lận, thì có một sinh viên có tài năng thực sự đã bị từ chối.”

Các huấn luyện viên thể thao làm việc tại các trường như Stanford, Georgetown, Wake Forest, Đại học Nam California và Đại học California tại Los Angeles. Một cựu huấn luyện viên bóng tròn của đại học Yale đã nhận tội và giúp nhà chức trách tập hồ sơ buộc tội những người khác.

Không có sinh viên nào bị buộc tội. Nhà chức trách cho biết trong nhiều trường hợp, thanh thiếu niên không biết về những vụ gian lận.

Nhà chức trách cho biết các huấn luyện viên trong các môn thể thao như bóng tròn, chèo thuyền, quần vợt, bóng nước và bóng chuyền nhận hối lộ để đưa học sinh vào danh sách lực sĩ được tuyển chọ, bất kể khả năng hay kinh nghiệm của họ. Như vậy sẽ  làm tăng cơ hội cho những sinh viên đó được nhận vào học.

Trong số các cha mẹ bị buộc tội hối lộ có Gordon Caplan ở Greenwich, Connecticut, đồng chủ tịch của một công ty luật quốc tế có trụ sở tại New York; Jane Buckingham, CEO của một công ty tiếp thị ở Los Angeles; Gregory Abbott ở New York, người sáng lập và chủ tịch của một công ty bao bì; và Manuel Henriquez, Giám đốc điều hành của một công ty tài chính có trụ sở tại Palo Alto, California.

Số tiền hối lộ được cho là đã chuyển qua một công ty tư vấn tuyển sinh ở Newport Beach, California. Nhà chức trách cho biết các bậc cha mẹ đã trả cho William Singer, người sáng lập Edge College & Career Network, khoảng 25 triệu đô la để đưa con cái họ vào đại học.

Các công tố viên cho biết Singer sắp sửa ra tòa nhận tội với các tội danh gồm cả âm mưu gian lận.

John Vandemoer, cựu huấn luyện viên chèo thuyền tại Stanford, cũng được cho là sẽ ra tòa nhận tội vào thứ ba.

Loughlin, cùng bị buộc tội với chồng, người thiết kế thời trang Mossimo Giannulli, đã xuất hiện trong bộ phim khôi hài Full House của đài truyền hình ABC, trong khi Huffman đóng vai chính trong Desperate Housewives cũng trên đài ABC. Cả hai đều bị buộc tội lừa đảo và âm mưu.

Các tài liệu của tòa án cho biết Huffman đã trả 15.000 đô la giả làm tiền tặng góp từ thiện để con gái của bà có thể tham dự cuộc thi tuyển gian lận vào đại học.

Hồ sơ của tòa án cho biết một nhân chứng cộng tác đã gặp Huffman và chồng bà, nam diễn viên William H. Macy, tại nhà của họ ở Los Angeles và giải thích với họ rằng anh “điều hành” một trung tâm thi tuyển và có thể nhờ ai đó bí mật thay đổi câu trả lời của con gái của Huffman. Người này nói với nhân viên điều tra rằng cặp vợ chồng tài tử đã đồng ý với kế hoạch.

Macy không bị buộc tội; Chính quyền không nói lý do tại sao.

Tin nhắn tìm xin lời bình luận từ đại diện Huffman, đã không được trả lời ngay lập tức. Một phát ngôn viên của Loughlin không có bình luận.

© 2019 DCVOnlineNguồn:  TV stars and coaches charged in college bribery scheme  |  Alanna Durkin Richer & Collin Binkley | iPolitics | March 11, 2019.

TV celebrities and coaches charged in college bribery scheme

By ALANNA DURKIN RICHER and COLLIN BINKLEY Associated PressMARCH 13, 2019 — 5:16AM

ASSOCIATED PRESS – .Actresses Lori Loughlin (“Full House”), left, and Felicity Huffman (“Desperate Housewives,” “Sports Night”) are among those charged in the admissions scheme.T

BOSTON — Fifty people, including Hollywood stars Felicity Huffman and Lori Loughlin, were charged Tuesday in a scheme in which wealthy parents allegedly bribed college coaches and other insiders to get their children into some of the nation’s most selective schools.

Federal authorities called it the biggest college admissions scam ever prosecuted by the U.S. Justice Department, with the parents accused of paying an estimated $25 million in bribes.

At least nine athletic coaches and 33 parents, many of them prominent in law, finance, fashion, the food and beverage industry and other fields, were charged. Dozens, including Huffman, the Emmy-winning star of ABC’s “Desperate Housewives,” were arrested by midday.

“These parents are a catalog of wealth and privilege,” U.S. Attorney Andrew Lelling said in announcing the results of a fraud and conspiracy investigation code-named Operation Varsity Blues.

The coaches worked at such schools as Yale, Stanford, Georgetown, Wake Forest, the University of Texas, the University of Southern California and the University of California at Los Angeles. A former Yale soccer coach pleaded guilty and helped build the case against others.

Two more of those charged — Stanford’s sailing coach and the college-admissions consultant at the very center of the scheme — pleaded guilty Tuesday in Boston. Others appeared in court and were released on bail.

ALEX GALLARDO, ASSOCIATED PRESSActor William H. Macy arrived at the federal courthouse in Los Angeles, on Tuesday, March 12, 2019. Macy’s wife, actress Felicity Huffman, and actress Lori Loughlin, were among 50 people charged in a fraud scheme tied to their children’s college admissions.More

Huffman, 56, appeared in a Los Angeles courthouse and was released after posting a $250,000 bond.

Her attorney cited her community ties in asking that the actress be released on her own recognizance, which the judge denied.

Huffman is scheduled to appear in court March 29 in Boston.

No students were charged, with authorities saying that in many cases the teenagers were unaware of what was going on. Several of the colleges involved made no mention of taking any action against the students.

The scandal is certain to inflame longstanding complaints that children of the wealthy and well-connected have the inside track in college admissions — sometimes through big, timely donations from their parents — and that privilege begets privilege.

College consultants were not exactly shocked by the allegations.

“This story is the proof that there will always be a market for parents who have the resources and are desperate to get their kid one more success,” said Mark Sklarow, CEO of the Independent Educational Consultants Association. “This was shopping for name-brand product and being willing to spend whatever it took.”

The central figure in the scheme was identified as admissions consultant William “Rick” Singer, founder of the Edge College & Career Network of Newport Beach, California. He pleaded guilty, as did Stanford’s John Vandemoer.

Singer’s lawyer, Donald Heller, said his client intends to cooperate fully with prosecutors and is “remorseful and contrite and wants to move on with his life.”

Prosecutors said that parents paid Singer big money from 2011 through last month to bribe coaches and administrators to falsely make their children look like star athletes to boost their chances of getting accepted. The consultant also hired ringers to take college entrance exams for students, and paid off insiders at testing centers to correct students’ answers.

Some parents spent hundreds of thousands of dollars and some as much as $6.5 million to guarantee their children’s admission, officials said.

“For every student admitted through fraud, an honest and genuinely talented student was rejected,” Lelling said.

Several defendants, including Huffman, were charged with conspiracy to commit fraud, punishable by up to 20 years in prison.

Lelling said the investigation is continuing and authorities believe other parents were involved. The IRS is also investigating, since some parents allegedly disguised the bribes as charitable donations. The colleges themselves are not targets, the prosecutor said.

The investigation began when authorities received a tip about the scheme from someone they were interviewing in a separate case, Lelling said. He did not elaborate.

Authorities said coaches in such sports as soccer, sailing, tennis, water polo and volleyball took payoffs to put students on lists of recruited athletes, regardless of their ability or experience. Once they were accepted, many of these students didn’t play the sports in which they supposedly excelled.

STEVEN SENNE, ASSOCIATED PRESSJohn Vandemoer, former head sailing coach at Stanford, arrives at federal court in Boston on Tuesday, March 12, 2019, where he was expected to plead guilty to charges in a nationwide college admissions bribery scandal. (AP Photo/Steven Senne)More

The applicants’ athletic credentials were falsified with the help of staged photographs of them playing sports, or doctored photos in which their faces were pasted onto the bodies of genuine athletes, authorities said.

Prosecutors said parents were also instructed to claim their children had learning disabilities so that they could take the ACT or SAT by themselves and get extra time. That made it easier to pull off the tampering, prosecutors said.

Among the parents charged was Gordon Caplan of Greenwich, Connecticut, co-chairman of the international law firm Willkie Farr & Gallagher, based in New York. He and other parents did not immediately return telephone or email messages for comment.

Caplan was accused of paying $75,000 to get a test supervisor to correct the answers on his daughter’s ACT exam after she took it. In a conversation last June with a cooperating witness, he was told his daughter needed to “be stupid” when a psychologist evaluated her for learning disabilities that would entitle her to more time to take the test, according to court papers.

The witness described the scheme as “the home run of home runs.”

“And it works?” Caplan asked.

“Every time,” the witness responded, prompting laughter from both.

A number of colleges moved quickly to fire or suspend the coaches and distance themselves from the scandal, portraying themselves as victims. Stanford fired the sailing coach, and USC dropped of its water polo coach and an athletic administrator. UCLA suspended its soccer coach, and Wake Forest did the same with its volleyball coach.

LESLYE DAVIS, NEW YORK TIMESFILE– The Serra Mall at the Main Quad on the campus of Stanford University in Stanford, Calif., Dec. 25, 2017. Federal prosecutors charged dozens of people on March 12, 2019, in a major college admission scandal that involved wealthy parents, including Hollywood celebrities and prominent business leaders, paying bribes to get their children into elite American universities. Both coaches and private admissions counselors received millions of dollars for helping to get students admitted as athletes to Yale, Stanford and University of Southern California, regardless of their academic or sports ability, the authorities say. (Leslye Davis/The New York Times)More

Loughlin, who was charged along with her husband, fashion designer Mossimo Giannulli, appeared in the ABC sitcom “Full House” in the 1980s and ’90s. Huffman was nominated for an Oscar for playing a transgender woman in the 2005 movie “Transamerica.” She also starred in the TV show “Sports Night” and appeared in such films as “Reversal of Fortune,” ”Magnolia” and “The Spanish Prisoner.”

Giannulli, whose Mossimo clothing had long been a Target brand until recently, was released on a $1 million bond. He left without answering reporters’ questions. He and Huffman both surrendered their passports. Prosecutors in the case said they have agreed to let Loughlin travel to Vancouver for work, but her whereabouts were not clear.

Loughlin and her husband allegedly gave $500,000 to have their two daughters labeled as recruits to the USC crew team, even though neither participated in the sport. Their 19-year-old daughter Olivia Jade Giannulli, a social media star with a popular YouTube channel, is now at USC.

Court documents said Huffman paid $15,000 that she disguised as a charitable donation so that her daughter could take part in the entrance-exam cheating scam.

Court papers said a cooperating witness met with Huffman and her husband, actor William H. Macy, at their Los Angeles home and explained to them that he “controlled” a testing center and could have somebody secretly change her daughter’s answers. The person told investigators the couple agreed to the plan.

Macy was not charged; authorities did not say why.

The couple’s daughter, Sofia, is an aspiring actress who attends Los Angeles High School of the Arts.

A spokeswoman for Loughlin had no comment.

In another case, a young woman got into Yale in exchange for $1.2 million from the family, prosecutors said. A false athletic profile created for the student said she had been on China’s junior national development soccer team.

Prosecutors said Yale coach Rudolph Meredith received $400,000, even though he knew the student did not play competitive soccer. He did not return messages seeking comment.

Sklarow, the independent education consultant unconnected to the case, said the scandal “certainly speaks to the fact that the admissions process is broken.”

“It’s so fraught with anxiety, especially at the elite schools,” he said, “that I think it can’t be surprising that millionaires who have probably never said no to their kids are trying to play the system in order to get their child accepted.”R


Để lại lời nhắn

Mời bạn điền thông tin vào ô dưới đây hoặc kích vào một biểu tượng để đăng nhập:

WordPress.com Logo

Bạn đang bình luận bằng tài khoản WordPress.com Đăng xuất /  Thay đổi )

Google photo

Bạn đang bình luận bằng tài khoản Google Đăng xuất /  Thay đổi )

Twitter picture

Bạn đang bình luận bằng tài khoản Twitter Đăng xuất /  Thay đổi )

Facebook photo

Bạn đang bình luận bằng tài khoản Facebook Đăng xuất /  Thay đổi )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.