Nhờ cuộc gặp gở của Cậu Ủn với Chú Trum,Nhật đề cử Chú Trum lãnh giải Nobel Hoà Bình ?!

Japan nominated Trump for Nobel Peace Prize after White House asked, newspaper reports

Asahi Shimbun, one of Japan’s largest national newspapers, cited multiple government sources as saying the U.S. “informally” asked Japan to nominate Trump

Image: Trump and Abe

 Alex Johnson and Arata Yamamoto

Just as President Donald Trump claimed last week, Japan’s prime minister has, indeed, nominated Trump for the Nobel Peace Prize — at the request of the White House — one of Japan’s largest newspapers reported Sunday.

Trump boasted at a news conference on Friday that Prime Minister Shinzo Abe had given him a copy of a five-page letter he’d sent to the Norwegian Nobel Committee, which selects the annual Peace Prize laureates.

Referring to Abe, Trump said: “He said: ‘I have nominated you, respectfully, on behalf of Japan. I am asking them to give you the Nobel Peace Prize.’ I said, ‘Thank you.'”

The national newspaper Asahi Shimbun, citing multiple Japanesegovernment sources, reported Sunday that the U.S. government “informally” asked Japan to nominate Trump after he met with North Korean leader Kim Jong Un in Singapore last year.

At a meeting of the lower house of Japan’s parliament on Monday, Abe said he wouldn’t comment on the report because Peace Prize nominations are secret for 50 years. But he did say: “I’m not saying it’s not true.”

Speaking later to reporters, Chief Cabinet Secretary Yoshihide Suga gave the same reason for declining to comment, saying: “The Nobel Committee doesn’t reveal the identity of those recommending or those recommended for the award for 50 years. And so based on this, I would like to refrain from making comments on this.”

The White House didn’t immediately respond to a request for comment.
M

Abe has been among Trump’s most prominent supporters among world leaders, particularly of his campaign of “maximum pressure” against North Korea.

As early as Nov. 17, 2016, nine days after the presidential election, he called Trump “a leader with whom I can have great confidence in.”

The two have presented a friendly relationship in joint public appearances, as in November 2017, when they exchanged jokes at a news conference in Tokyo.

November 2017: Trump, Abe trade jokes over economic power

NOV. 6, 201700:24

Last April, Abe took the diplomatically unusual step of addressing Trump by his first name in thanking the United States for what he said was its assistance in seeking the release of Japanese citizens who had been abducted by North Korea.

“Donald, you demonstrated your unwavering determination in addressing the challenge,” he said.

South Korean President Moon Jae-in said last April that Trump deserved the Peace Prize for his efforts to end the standoff over North Korea’s nuclear weapons program.

Sau khi Tòa Bạch Ốc yêu cầu, Nhật Bản đã đề cử Trump được trao giải Nobel Hòa bình

Posted on February 20, 2019 by 


NBC


Alex Johnson và Arata Yamamoto | DCVOnline

Asahi Shimbun, một trong những tờ báo quốc gia lớn nhất của Nhật Bản, đã trích dẫn nhiều nguồn tin chính phủ nói rằng Hoa Kỳ “không chính thức” yêu cầu Nhật Bản đề cử Trump được trao giải Nobel Hòa bình.


Tổng thống Donald Trump đón Thủ tướng Nhật Bản Shinzo Abe khi ông đến hội đàm tại khu nghỉ mát Mar-a-Lago của Trump ở Palm Beach, Florida, vào tháng 4 năm 2018. Nguồn: Mandel Ngan / AFP – Getty Images

Một trong những tờ báo lớn nhất của Nhật Bản đưa tin hôm Chủ nhật, như Tổng thống Donald Trump tuần trước đã khoe trong cuộc họp báo, Thủ tướng Nhật Bản, thực thế, đã đề cử Trump được trao giải Nobel Hòa bình — theo yêu cầu của Toàn Bạch Ốc.

Trump khoe khoang trong một cuộc họp báo vào thứ Sáu rằng Thủ tướng Shinzo Abe đã đưa cho ông một bản sao của một bức thư dài năm trang mà Abe đã gửi cho Ủy ban Nobel Na Uy, những người sẽ bầu chọn người được giải Hòa bình hàng năm.

Nhắc đến Abe, Trump nói:

Tờ báo quốc gia Asahi Shimbun, trích dẫn nhiều nguồn tin của chính phủ Nhật Bản, hôm Chủ nhật đưa tin rằng chính phủ Hoa Kỳ “không chính thức” đã yêu cầu Nhật Bản đề cử Trump sau khi Trump gặp lãnh tụ Bắc Hàn Kim Jung-un tại Singapore năm ngoái.

Trong một cuộc họp của Hạ viện Quốc hội Nhật Bản hôm thứ Hai, Abe nói rằng ông sẽ không bình luận về báo cáo này vì những đề cử Giải Hòa bình là bí mật trong 50 năm. Nhưng ông Abe đã nói: “Tôi không nói là tin đó không đúng.”

Nói chuyện với các phóng viên sau đó, Chánh văn phòng Nội các Yoshihide Suga đã đưa ra lý do tương tự để từ chối bình luận, nói rằng:

Tòa Bạch Ốc không trả lời ngay lập tức yêu cầu bình luận.

Abe là một trong những người ủng hộ nổi bật nhất của Trump trong số các nhà lãnh đạo thế giới, đặc biệt là trong chiến dịch “gây áp lực tối đa” của Ytump ddoodi với Bắc Hàn.

Ngay từ ngày 17 tháng 11 năm 2016, chín ngày sau cuộc bầu cử tổng thống, Abe đã gọi Trump là “một người lãnh đạo mà tôi rất tin tưởng.”

Hai người đã thể hiện mối quan hệ thân thiện trong những lần xuất hiện chung, như vào tháng 11 năm 2017, khi họ trao đổi những câu chuyện cười tại một cuộc họp báo ở Tokyo.

Tháng 11 năm 2017: Trump, Abe nói đùa về sức mạnh kinh tế.


Tháng 4 năm ngoái, Abe đã thực hiện bước bất thường về mặt ngoại giao khi gọi ông Trump bằng tên để cảm ơn Hoa Kỳ vì những gì Abe gọi là sự hỗ trợ của Mỹ trong việc tìm cách thả các công dân Nhật Bản Bắc Hàn bắt cóc. Abe nói,

Tổng thống Hàn Quốc Moon Jae-in, hồi tháng 4 năm ngoái, nói rằng Trump xứng đáng nhận Giải thưởng Hòa bình vì những nỗ lực chấm dứt tình trạng bế tắc trong chương trình vũ khí hạch tâm của Bắc Hàn.

©201DCVOnline

Để lại lời nhắn

Điền thông tin vào ô dưới đây hoặc nhấn vào một biểu tượng để đăng nhập:

WordPress.com Logo

Bạn đang bình luận bằng tài khoản WordPress.com Đăng xuất /  Thay đổi )

Twitter picture

Bạn đang bình luận bằng tài khoản Twitter Đăng xuất /  Thay đổi )

Facebook photo

Bạn đang bình luận bằng tài khoản Facebook Đăng xuất /  Thay đổi )

Connecting to %s

Trang web này sử dụng Akismet để lọc thư rác. Tìm hiểu cách xử lý bình luận của bạn.