Tàu chiến Úc bị chú Ba Tàu cảnh cáo trên đường viếng thăm VN và các nước Á Châu

baby reading newspaper

South China Sea: Australian Navy Vessels En Route to Vietnam Received Warnings From Chinese Navy

Ankit Panda |

Per reports, two Anzac-class frigates, HMAS Anzac and HMAS Toowoomba, and one Durance-class replenishment ship HMAS Success received warnings from unspecified PLAN vessels in the disputed waters.

According to ABC, which first reported on the encounter, interactions between the Australian and Chinese sailors were polite, but “robust.”

It’s unclear precisely where the Australian vessels were at the time of their encounter with the Chinese ships. According to a statement given to ABC from the Australian Defense Department, the three Australian vessels had previously visited Subic Bay and were en route to Vietnam, putting them on a course to traverse the northern reaches of the Spratly Islands to their eventual destination of Ho Chi Minh City.

The vessels may have come near one of China’s artificial islands, but this is not clear from what’s so far been reported in the Australian press.

Nothing indicates that the Australian vessels were tasked with conducting a freedom of navigation operation near a China-occupied feature, but Beijing has grown sensitive to so-called presence operations by foreign navies, including the U.S. Navy, in recent months.

“The Australian Defence Force has maintained a robust programme of international engagement with countries in and around the South China Sea for decades,” the Australian Defense Department told ABC.

Meanwhile, the Chinese Ministry of Defense released a statement contesting the facts of the encounter.

“On April 15 China’s naval vessels encountered Australian naval ships in the South China Sea. China’s ships used professional language to communicate with the Australian side. China’s operation is lawful and conforms to conventions. It is professional and safe,” the statement noted.

Asked about the reports on Friday, Australian Prime Minister Malcolm Turnbull provided little additional detail. “All I can say is we maintain and practice the right of freedom of navigation, and overflight, throughout the world,” he told reporters.

“And in this context we’re talking about naval vessels on the world’s oceans, including the South China Sea, as is our perfect right in accordance with international law.”

Australia has seen a robust domestic debate on the extent to which its naval forces should support efforts by the United States and other states to assert freedom of navigation rights in the South China Sea, where China maintains a capacious claim under its nine-dash line.

Canberra has conducted aerial and surface operations in the South China Sea, but has not joined the United States in joint freedom of navigation operations. Under the Trump administration, the U.S. Navy has increased the frequency of these operations, drawing Chinese criticism.

This week’s encounter between the Australian and Chinese navies also comes shortly after the PLAN staged a massive fleet review in the South China Sea. Chinese President Xi Jinping surveyed as many as 48 warships and 76 fighters from the PLAN’s North, East, and South Sea Fleets.

In addition to China, five other regional states maintain claims in the South China Sea, including the Philippines, Vietnam, Brunei, Malaysia, and Taiwan.

Chiến hạm hải quân Úc trên đường đến Việt Nam bị hải quân Trung Quốc cảnh cáo ở Biển Đông

Ankit Panda |

DCVOnline

Chiến hạm của Úc “gặp” Hải quân của Giải phóng Quân Nhân dân ở Biển Đông.

Đầu tuần này, báo gới Úc đưa tin cho hay chiến hạm Hải quân Hoàng gia Úc trên đường đến thăm bến cảng Việt Nam ba ngày đã “đụng” với Hải quân của Giải phóng Quân Nhân dân Trung Quốc (PLAN) ở Biển Đông.

Theo tin đã đưa, trong vụ “gặp gỡ” này có hai tàu khu trục Anzac, HMAS Anzac và HMAS Toowoomba, và một tàu tiếp vận nhiên liệu loại Durance, HMAS Success (OR 304)

Theo ABC, trao đổi giữa thủy thủ đoàn của Úc và Trung Quốc là lịch sự, nhưng “cứng rắn”.

Bản tin không nói rõ địa điểm tàu chiến của Úc đã gặp tàu Trung Quốc. Theo một tuyên bố đưa từ Bộ Quốc phòng Úc, ba tàu Úc trước đó đã đến thăm Subic Bay và đang trên đường đến Việt Nam, trong một cuộc hải trình qua phía bắc của quần đảo Trường Sa hướng đến đích sau cùng là Thành phố Hồ Chí Minh.

Những chiến hạm của Úc có thể đã đến gần một trong những hòn đảo nhân tạo của Trung Quốc, nhưng điều này cũng không có thông tin rõ ràng theo những bản tin trên báo chí của Úc.

Không có dấu hiệu nào cho thấy những chiến hạm của Úc đang tực hiện một chiến dịch tự do hàng hải gần những hòn đảo Trung Quốc đã chiếm đóng ở Biển Đông, nhưng Trung Quốc đã trở nên rất nhạy cảm với những chiến dịch tự do hàng hải mà Hải quân Mỹ đã thường thực hiện trong những tháng gần đây.

Bộ Quốc phòng Úc nói với đài ABC,

Trong khi đó, Bộ Quốc phòng Trung Quốc công bố một tuyên bố phản đối sự thật về cuộc “đụng độ”. Một đoạn trong bản tuyên bố viết,

Hôm thứ Sáu, khi được hỏi về những bản tin, Thủ tướng Úc Malcolm Turnbull đã cung cấp thêm một số chi tiết. Ông nói với các phóng viên,

Úc đã có những cuộc tranh luận gay go trong nước về vùng mức độ yểm trọ của Úc đôi với những hoạt động của Mỹ vad các nước khác nhằm xác định quyền tự do hàng hải ở vùng biển phía nam Trung Hoa, nơi Trung Quốc đã vẽ đường chín gạch của họ.

Canberra đã tiến hành các hoạt động tự do hàng không và hàng hái trên vùng Biển Đông, nhưng chưa khi nfo có hoạt động chung với Hoa Kỳ. Theo chính quyền Trump, Hải quân Mỹ đã tăng tần số của các hoạt động này khiến Trung Quốc đã lên tiếng phản đối.

Cuộc “đụng độ” tuần này giữa hải quân Úc và tàu Trung Quốc xẩ ra ngay sau khi Trung Quốc mở cuộc thao diễn khổng lồ trên vùng Biển Đông. Chủ tịch Trung Quốc Tập Cận Bình đã quan sát 48 tàu chiến và 76 máy bay chiến đấu từ các Hạm đội Bắc Hải, Đông Hải và Nam Hải của của Hải quân Giải phóng Quân Nhân dân.

Ngoài Trung Quốc, những nước đang có tranh chấp ở Biển Đông còn có Philippines, Việt Nam, Brunei, Malaysia và Đài Loan.

 DCVOnline chuyển ngữ

Để lại lời nhắn

Mời bạn điền thông tin vào ô dưới đây hoặc kích vào một biểu tượng để đăng nhập:

WordPress.com Logo

Bạn đang bình luận bằng tài khoản WordPress.com Đăng xuất /  Thay đổi )

Google photo

Bạn đang bình luận bằng tài khoản Google Đăng xuất /  Thay đổi )

Twitter picture

Bạn đang bình luận bằng tài khoản Twitter Đăng xuất /  Thay đổi )

Facebook photo

Bạn đang bình luận bằng tài khoản Facebook Đăng xuất /  Thay đổi )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.